TOPSIS YÖNTEMİYLE BENZER SEKTÖRLERDEKİ FİRMALARIN FİNANSAL PERFORMANS ANALİZLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: BİST30 FİRMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Author:

Year-Number: 2018-16
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : EKONOMİ
Number of pages: 421-431
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çok kriterli karar verme yöntemleri (ÇKKV) birden fazla alternatifli karar verme problemlerinde en doğru karara varılabilmesi için kullanılabilecek matematiksel yöntemler olarak tanımlanabilir. Günümüzde de sıkça kullanılan ve geliştirilen bu yöntemler hem zaman hem de maliyet tasarrufu ile optimal karara kolayca ulaşılmasını sağlayan yöntemlerdir. Bu çalışmada ÇKKV yöntemlerinden biri olan TOPSIS uygulanarak analiz yapılmıştır. Veri olarak BİST30’da işlem gören bankalar hariç firmaların, 2010-2016 yılları arasında bağımsız denetim raporlarında yayımlanan finansal tablo verileri ile hesaplanmış olan karlılık oranları ve dikey yüzde oranları kullanılmıştır. TOPSIS yöntemi doğru değerlendirme faktörleri ile değerlendirme faktörlerinin önem dereceleri doğru olarak belirlendiğinde, belirli sayıdaki alternatifler arasından en iyi tercih için uygulanabilecek maliyetsiz ve basit bir yöntem olduğu çalışmanın bulguları arasında yer almaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen sıralamalara göre, analiz aşamaları detaylı olarak gösterilen F1 firmasının en iyi finansal performansı gösterdiği birinci sıradaki yıl 2016 yılı, sonuncu yıl ise 2011 yılıdır. Diğer firmaların sıralamaları sonuç bölümünde detaylı gösterilmiştir.

Keywords

Abstract

Multi-criteria decision-making methods (MCDA) can be defined as mathematical methods that can be used to make the most correct decisions in more than one alternative decision making problem. The profitability ratios and the vertical percentage ratios calculated by using the financial statement data published in the independent audit reports between 2010 and 2016 are used for the companies excluding the banks that are traded in BİST30 as data. The TOPSIS method is one of the findings of the study that, when using the correct evaluation factors, it is one of the methods that can be applied to the best choice from of alternatives. According to the results obtained in the study, the best financial performance of F1 company, which is shown in detail in the analysis stages, is the year 2016 and the last year is 2011. The ranking of the other companies is shown in the conclusion section.

Keywords