KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ FİZİKSEL ŞİDDET, FİZİKSEL ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMA, DİNDARLIK ve DİNİ BAŞA ÇIKMA ÜZERİNE AMPRİK BİR ARAŞTIRMA

Author:

Year-Number: 2018-17
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Din Psikolojisi
Number of pages: 193-227
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada 20 yaş ve üzeri kadınlarda evlilikte fiziksel şiddete ilişkin tutumlar ve fiziksel şiddeti meşrulaştırma ile dindarlık ve dini başa çıkma arasında bir ilişki olup olmadığı, bir ilişki varsa bu ilişkinin ne türden bir ilişki olduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Malatya il merkezinde yaşayan kadınlar evren, bu evrenden tesadüfî örnekleme yoluyla seçilmiş olan 705 kadın da örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Evlilikte Kadına Yönelik Fiziksel Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeği”, “Evlilikte Kadına Yönelik Fiziksel Şiddeti Meşrulaştıran İçerikler Ölçeği”, “Dindarlık ve Dini Başa Çıkma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen ham verilerin başlangıçta belirlenen amaç ve hipotezler doğrultusunda istatiksel olarak analiz edilmesi sonucunda değişkenler arasında anlamlılık düzeyinde bir takım ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

It is aimed at studying behaviors on physical violence in marriage with the women at the age of 20 and over and on whether there is any relation between religiosity and religious achievement and legitimizing the physical violence, and the type of the relation, if there is any such relation. Related to this purpose, the women living in Malatya province is considered as the population, and 705 women selected randomly from such universe are selected as the sample. In the research the information collection tools used are "Personal Information Form", " Scale of Attitudes Related to Physical Violence against Women in Marriage", " Scale of Contents That Legitimate Physical Violence Against Women in Marriage", "Religiosity and Religious Coping Scale". It was determined that there are some significant association between the variables as a result of analysis of the raw data obtained from the research as per the purposes and hypotheses defined at the outset.

Keywords