2017 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve Ders Kitaplarında Çocuk Hakları Konularına Yer Verilme Durumu Üzerine Bir İnceleme

Author :  

Year-Number: 2025-42
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-16 20:17:00.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Bilimler Eğitimi
Number of pages: 415-458
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı; 2017 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarında çocuk hakları ile ilgili konulara yer verilme durumunu ortaya koymaktır. Araştırmada bir nitel araştırma yöntemi olan doküman incelemesi yönteminden yararlanılmıştır. 2017 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve 4., 5., 6. Ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitapları araştırmanın temel veri kaynaklarını oluşturmaktadır. Bahsedilen kaynaklar doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiş ve elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilerek varılan bulgular oluşturulan kategori, alt kategori ve temalar altında organize edilerek sunulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda çocuk hakları ile ilgili konulara öğretim programı ve ders kitaplarında doğrudan ve dolaylı bir şekilde belirli ölçülerde yer verilse de yeterli düzeyde yer verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede 2017 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer verilen dersin 18 özel amacından 10’unun çocuk hakları ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olduğu; öğretim programını oluşturan 7 öğrenme alanından 6 tanesinde çocuk hakları ile ilgili konulara doğrudan veya dolaylı bir şekilde yer verilmiştir. Ayrıca 4. sınıf düzeyinde 8, 5. Sınıf düzeyinde 5, 6. Sınıf düzeyinde 3 ve 7. Sınıf düzeyinde ise 4 kazanımın doğrudan veya dolaylı bir şekilde çocuk hakları ile ilgili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.  Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve buna bağlı olarak ders kitaplarında çocuk hakları ile ilgili konulara daha fazla yer ayrılması, ders kitaplarında bu konulara daha sistematik bir şekilde yer verilmesi ve okul dışı öğrenme ortamlarından da bu amaçla yararlanılması gibi önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

The purpose of this research is to reveal the status of including issues related to children's rights in the 2017 Social Studies Curriculum and Social Studies textbooks. The document review method, which is a qualitative research method, was used in the research. The 2017 Social Studies Curriculum and 4th, 5th, 6th and 7th grade Social Studies textbooks constitute the main data sources of the research. The mentioned sources were examined by document review method and the obtained data were analyzed by descriptive analysis technique and the findings were organized under the created categories, subcategories and themes, presented and interpreted. As a result of the research, it was concluded that although the subjects related to children's rights were included in the curriculum and textbooks directly and indirectly to a certain extent, they were not included at a sufficient level. Within this framework, 10 of the 18 specific objectives of the course included in the 2017 Social Studies Curriculum are directly or indirectly related to children's rights; 6 of the 7 learning areas that make up the curriculum directly or indirectly include issues related to children's rights. In addition, it was concluded that 8 outcomes at the 4th grade level, 5 at the 5th grade level, 3 at the 6th grade level and 4 at the 7th grade level are directly or indirectly related to children's rights. As a result of the research, suggestions were made such as allocating more space to issues related to children's rights in the Social Studies Curriculum and related textbooks, including these issues in a more systematic way in textbooks and utilizing out-of-school learning environments for this purpose.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics