Tamamlanmamış / Bitirilmemiş İşler: İleri Yetişkinlik Döneminde Tamamlanmamış İşi Tamamlamaya Örnek Bir Uygulama

Author :  

Year-Number: 2021-29
Yayımlanma Tarihi: 2021-11-22 11:53:27.0
Language : Türkçe
Konu : Gelişim Psikolojisi
Number of pages: 334-343
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Gestalt terapi kuramında yer alan tamamlanmamış/bitirilmemiş işler kavramı; kişinin geçmişinden gelen, anda var olmasını zorlaştıran, karşılanmamış her türlü ihtiyaçlar, ifade etmediği ve içinde kalan olumlu veya olumsuz duygular, ifade etmediği düşünceler, karşılamadığı fiziksel ve psikolojik her türlü ihtiyaçlar, gerçekleştirmeyi isteyip gerçekleştirmediği davranışlar olarak tanımlanmaktadır Tamamlanmamış işler, kişinin içinde tamamlanana kadar var olmaya devam eder. Her insanın yaşamında sayısız bitirilmemiş işleri vardır. Tamamlanmamış işler psikoloji alan yazının da daha çok yas bağlamında ele alınıp klinik uygulamada kullanıldığı gibi gelişim psikolojisinde de yer bulmaktadır. Bu çalışmada ise bitmemiş iş kavramı, günlük yaşamda çok ta farkında olmadan gerçekleştirilmiş Olgu A ile klinik uygulama dışında bir örnekle ele alınıp tartışılmıştır.

Keywords

Abstract

The concept of incomplete / unfinished work in Gestalt therapy theory is defined as all kinds of unmet needs coming from the past, making it difficult to exist in the present, positive or negative emotions that are not expressed and remaining within, thoughts that they do not express, all kinds of physical and psychological needs that they do not meet, behaviors they want to realize or not. Incomplete works exist in the person until they are completed continues to be. Every person has countless unfinished jobs in his life. Incomplete works are discussed in psychology literature in the context of mourning and find a place in clinical practice as well as in developmental psychology. In this study, the concept of unfinished work is discussed with an example other than clinical practice with Case A, which was realized without much awareness in daily life.

Keywords


  • Besim, G. (2017). Üniversite öğrencilerinde affetme, bitirilmemiş işler ve öfke *Yayınlanma- mış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

  • Corey, G. (2013). Theory and practice of counseling and psychotherapy. Brooks/Cole Publis- hing.

  • Eryılmaz, A. (2015) Bir yaşam dönemi olarak yetişkinlik: Tanımı, ölçütleri ve kuramla- rı. İçinde Hasan Bacanlı ve Şerife Işık Terzi (Ed.), Yetişkinlik ve yaşlılık (3. Baskı). Açılım Kitap.

  • Greenberg, L. S., & Malcolm, W. (2002). Resolving unfinished business: Relating pro- cess to outcome. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 70, 406-416.

  • Harris, E. S. (2007). Working with forgiveness in Gestalt therapy. Gestalt Review, 11(2), 108-119.

  • Klingspon, K. L., Holland, J. M., Neimeyer, R. A., & Lichtenthal, W. G. (2015). Unfinis- hed Business in Bereavement. Death Studies, 39(7), 387-398. doi:10.1080/07481187.2015.1029143

  • Malakcıoğlu, C. (2018). Bitirilmemiş işler ile öfke, suçluluk, utanç ve affetme arasındaki ilişki- lerin incelenmesi [Yayınlanmamış doktora tezi]. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

  • Martin, L.L., Sihrira, I., & Startup, H.M. (2004). Rumination as a function of goal prog- ress, stop rules, and cerebral lateralization. In C. Papageorgıou & A. Wells (Eds.), Depressive rumination: Nature, theory and treatment. Wiley.

  • Paivio, S. C., & Greenberg, L. S. (1995). Resolving "unfinished business": Efficacy of experiential therapy using empty-chair dialogue. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 63(3), 419–425. Doi. 10.1037/0022-006X.63.3.419

  • Voltan Acar, N. (2012). Gestalt terapi: Ne kadar farkındayım? Nobel Yayınevi.

  • Zinker, J.C. (1998). In search of good form: Gestalt therapy with couples and families. A Ges- talt Institute of Cleveland Publication.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics