SOSYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE KURAMSAL AÇIDAN GÖÇ OLGUSU: KÜRESELLEŞMENİN İNSANİ VE VİCDANİ YÜZÜ

Author :  

Year-Number: 2018-14
Language : null
Konu : Uluslararası İlişkiler
Number of pages: 188-202
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın ana amacı, göç olgusu bağlamında, göç edenlerin içinde bulundukları siyasal, sosyal ve ekonomik nedenlerin yanı sıra, aynı zamanda göçün kişiler üzerinde meydana getirdiği sosyal ve psikolojik değişimleri, etkileri ve travmaları da incelemektir. Dolayısıyla, ana sorunsalını bu hususların oluşturduğu çalışmanın kuramsal çerçevesi, göç olgusunun, en çok itme-çekme göç teorisinden etkilendiği şeklindedir. Araştırmanın kavramsal çerçevesi ise şu şekildedir. Göç bir süreci ifade etmektedir; ancak, bu süreç içerisinde meydana gelen beklenmedik ani değişimler sosyal, fiziksel ve kültürel olarak toplumu ve bireyleri etkilemekte; böylece sosyal, psikolojik ve travmatik değişkenler üzerinde çok önemli etkilere neden olmaktadır. Zira göç, günümüzde dahi milyonlarca kişiyi etkileyen, çoğu zaman yersiz yurtsuz bırakan önemli bir sosyal olgudur. Göç olgusu, içinde barındırdığı bütün dinamikleriyle bireyleri etkilediği gibi, aynı zamanda göç alan ve/veya veren toplumların sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik yapılarını da olumlu ya da olumsuz yönlerden etkilemektedir. Bu nedenle de göç olgusu, çoğu zaman ekonomik veya sosyal kavramlar üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın yöntemi, kalitatif yöntem çerçevesinde ikincil veri kaynaklarına dayalı tanımlayıcı araştırmadır ve araştırmada içerik, belge ve söylem analizleri ile yorumsamacılık yöntemlerinden yararlanılacaktır.

Keywords

Abstract

The main aim of this study is to examine the impacts, traumas and social and psyhological changes that the migration dwell upon the individuals who migrate. In the context of migration, this study will also investigate the reasons of migrations stemming from political, social and economical conditions. Thus, the theoritical framework of the study of which the main problematic rests upon the aformentioned aspects, will be in line with the migraiton theory known as pull-and-push theory. The conceptual framework of the study is as follows. Migration is a time-process; however during this process, there may be unexpected changes which affect the society and individuals as socially, physically and culturally. Therewithal, migration has a great and effective impact on social, psyhological and traumatic variables. Thus, migration is a very significant social concept which affects millions of people and then causes them tos tay inhabited. The notion of migration has impact on the individuals regarding embedded variables and aspects while it affects the social, economical, cultural and psyhological formations of the societies positively or negatively. Therefore, the notion of migration has mostly been tried to be identified over economical or social notions. The method of the research is based upon secondary data resources in line with the qualitative method, and in the study, content, document and discurse analysis as well as commentary method will be used.

Keywords


  • Abadan-Unat, Nermin (2006). Bitmeyen Göç, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

  • Aksoy, Zeynep (2012). “Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim”, Uluslararası Sosyal Araş- tırmalar Dergisi, 5(20): 292-303.

  • Balcıoğlu, İbrahim (2007). Sosyal ve Psikolojik Açıdan Göç, İstanbul: Elit Kültür.

  • Castles, Steven ve Miller, Mark. J. (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Ha- reketleri, (Çev. B. U. Bal & İ. Akbulut), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

  • Çağlayan, Savaş (2006). “Göç Kuramları, Göç ve Göçmen İlişkisi”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17: 67-91.

  • Demirkan, Burçak (2011). “Göç ve göç psikolojisi”, http://www.tavsiyeediyorum.com/ maka- le_7838.htm (Erişim Tarihi: 12 Mart 2018).

  • Dinçer, Osman Bahadır, Federici, Vittoria, Ferris, Elizabeth, Karaca, Sema, Kirişci, Kemal ve Özmenek Çarmıklı, Elif (2013). “Suriyeli Mülteciler Krizi ve Türkiye-Sonu Gelmeyen Misafirlik”, Ankara: Brookings Enstitüsü & Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Yayını.

  • Erdoğan, M. Murat (2014). Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul Ve Uyum Çalışması, Yö- netici Özeti ve Rapor, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-Hugo Yayını.

  • Güllüpınar, Fuat (2012). “Göç Olgusunun Ekonomi Politiği ve Uluslararası Göç Kuramları Üze- rine Bir Değerlendirme”, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4): 53-85.

  • Güneş, Fatime (2016). “Göç, Yoksulluk ve Sosyal Politika”, TÜBİTAK-BİLGEM-UEKAE/G222, s. 182-262, http://www.iav.org.tr/yonetim/dosya/seminer/adanagoc3.pdf (Erişim Tarihi: 22 Nisan 2018).

  • Ihlamur Öner, S. Gülfer ve Öner, N. Aslı Şirin (2012). Küreselleşme Çağında Göç, İstanbul: İleti- şim.

  • Süleymanov, Abulfez (2013). “Zorunlu göç ve psikolojik etkileri”, http://www.uskudar.edu.tr/tr/icerik/ 176/zorunlu-goc-ve-psikolojik-etkileri (Erişim Tarihi: 12 Mart 2018).

  • Sert, Deniz Şenol (2015). “Uluslararası göç yazınında bütünleyici bir kurama doğru”, İç: G. I. Öner ve A.Ş. Öner, Küreselleşme çağında göç kavramlar tartışmalar (s. 29-45). İstanbul: İletişim Yayınları.

  • Şahin, Cengiz (2001). “Yurt Dışı Göçün Bireyin Psikolojik Sağlığı Üzerindeki Etkisine İlişkin Kuramsal Bir İnceleme”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2): 57-67.

  • Tuzcu, Ayla ve Bademli, Kerime (2014). “Göçün Psikososyal Boyutu”, Psikiyatride Güncel Yak- laşımlar, 6(1): 56-66.

  • Yalçın, Cemal (2004). Göç Sosyolojisi, Ankara: Anı.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics