SES EĞİTİMİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MÜZİK TEKNOLOJİLERİ ARAÇ GEREÇ VE YAZILIMLARI KULLANIM DURUMLARI (İÇ ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ)

Author :  

Year-Number: 2020-22
Language : Türkçe
Konu : Güzel Sanatlar
Number of pages: 251-260
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Araştırmanın amacı, üniversitelerde görev yapmakta olan bireysel ses eğitimi öğretim elemanlarının ders saatleri içerisinde müzik teknolojileri araç-gereçleri ve yazılımlarından ne derece faydalandığını ortaya koymaktır. Bu amaç ve önem doğrultusunda; araştırmacılar tarafından hazırlanan ve üç uzman onayından geçen yarı yapılandırılmış görüşme formu, İç Anadolu Bölgesi’nde bazı üniversitelerde görev yapan ses eğitimi alanındaki 20 öğretim elemanına sunulmuştur. Elde edilen görüşler içerik analizi yapılarak bulgulara erişilmiştir. Ses eğitimi öğretim elemanlarının ders saatleri içerisinde, çoğunlukla teknolojik araç-gereçlerden faydalandığı, teknolojik araç-gereç olarak ise bilgisayar ile cep telefonu kullandığı, müzik teknolojileri araç-gereçleri olarak metronom ve harici kayıt cihazlarını daha çok tercih ettiği ayrıca çevrimiçi-çevrimdışı müzik teknolojileri yazılımları olarak cep telefonunun kendi ses kayıt yazılımı ve nota yazım programlarını sıklıkla kullandıkları sonuçlarına varılmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of the study is to determine the extent to which the individual voice training lecturers in universities benefit from the tools and software of music technologies during the class hours. For this purpose and importance, the semi-structured interview form prepared by the researchers and passed the approval of three experts was presented to 20 lecturers in the field of sound education in some universities in the Central Anatolia Region. Content analysis was conducted with the opinions obtained and the findings were reached. During the lecture hours, voice training lecturers mostly make use of technological equipment, use computer and mobile phone as technological equipment, prefer metronome and external recording devices as music equipment and also use online-offline music technology software. It is concluded that the mobile phone often uses its own voice recording software and notation softwares.

Keywords


  • Büyüköztürk Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (2. Baskı), Ankara: Pagem Akademi.

  • Can, A., ve Aras, T. (2017). Bilişim Teknolojilerinin İlköğretim Müzik Dersinde Kullanımına Yönelik Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, (39), 9-30.

  • Çakırer, S., H. (2003). Türkiye de Müzik Eğitiminde Teknoloji, Eğitim Fakültesi Dergisi, 3 (15), 239-252.

  • Demirkol Yalçın, P. (2019). Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmenlerinin Müzik Teknolojilerinden Yararlanma Durumlarına ilişkin görüşleri. e-Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6 (1), 51-62.

  • Ergün, M. (2015), Eğitim Sosyolojisi, Ankara: Pagem Akademi.

  • Günay, E. ve Özdemir, M., A. (2006). Müzik Öğretimi Teknolojisi ve Materyal Geliştirme, Ankara: Bağlam Yayıncılık.

  • Helvacı, A. (2003). Ses Eğitiminde Register ve Rezonans, Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu Bildirisi, 30-31 Ekim 2003, İnönü Üniversitesi, Malatya.

  • Koç, A. (2004). Günümüzde Bilgisayar Destekli Müzik Yazılımlarının Müzik Eğitimine Katkıları, 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan, Isparta.

  • Özdemir, O. (2017). Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Dersi Eğitimcilerinin Teknoloji Odaklı Öğretim Materyallerini Kullanım Durumu ve Yeterlilikleri, Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, 3 (6), 1-17.

  • Tezcan, M. (1985). Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No: 150, Ankara.

  • Töreyin, A. M. (2008). Ses Eğitimi Temel Kavramlar-İlkeler-Yöntemler, Ankara: Sözkesen Matbaacılık

  • Watson, S. (2005). Technology Guide for Music Educator, Artist Pro Publishing, Pennsylvania.

  • Yengin, A. ve Özdemir, G. (2017). Müzik Eğitimcilerinin Ses Kayıt ve Düzenleme Yazılımlarına Yönelik Görüşleri. The Journal of Academic Social Science, 5 (62), 367–379.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, (5. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yiğit, B., V. (2016). Güzel Sanatlar Lisesi Bireysel Ses Eğitimi Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunların Öğretmen Görüşleri ile İncelenmesi, Fine Arts, 11 (2), 66-92.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics