Bu çalışmada Sabahattin Ali’nin hayatına yurt dışına çıkışı ve ölümü ile ilgili biyografik bilgiler yer almaktadır. Sabahattin Ali’nin ‘Hikâyeci’ olarak adlandırılması hasebi ile çalışmada Sabahattin Ali’nin hikâyelerinde Milli Eğitim Bakanlığı değerler eğitimi kapsamındaki; saygı, sevgi, sorumluluk, tasarruf, vatanseverlik ve yardımseverlik değerleri incelenmiştir. Değer öğretiminde kültürel birikim olarak adlandırabileceğimiz hikâyelerin yeri, etkisi ve önemi büyüktür. Hikâyelerde yer alan karakterlerin yaşayışı okuyucuya aktarılırken bir başkasının yaşamı ile ilgili okur fikir sahibi olur ve bu anlamda okurun bakış açısı genişler. Değerlere duyarlı, kişisel, evrensel değerlese sahip insanlar yetiştirmek için eğitim öğretim faaliyetlerinde hikayelerin kullanımı ufuk açabilmekte değerlere yönelik duyarlığı artırabilmektedir. Bu anlamda değerlerin hikayeler yoluyla edebi anlatımla öğretim planlarında yer alması eğitimciler için pratik öğrenciler için ise etkili ve eğlencelidir. Değerlerin, hikaye akışı içerisinde okuyucuya, öğrenciye fark ettirilmeden işlenmesi devamında değeri destekleyecek etkinlikler oyunlar drama rol yapma gibi tekniklerle pekiştirilmesi kalıcılığı ve etkililiği artırmaktadır. Çalışma nitel araştırma deseni metodolojisine uygun olarak yürütülmüş ve doküman inceleme yolu ile tespit edilen bulgulara ilişkin konuşma ya da cümleler alakalı değerlerin başlıkları altına alıntılanmıştır. Hikâyelerde tespit edilen değerlere ilişkin sıklık tablosu çalışma sonuna eklenmiştir. Sonuç olarak Sabahattin Ali’nin hikâyelerinde Milli Eğitim Bakanlığı değerler eğitimi programındaki hangi değerlerin daha fazla yer aldığı, hangi değerlerin hikâyelerde daha fazla işlendiği, ele alınan değerlerin nasıl okuyucuya aktarıldığı tespit edilmiştir.
This study includes biographical information about Sabahattin Ali's life, his departure abroad and his death. Because Sabahattin Ali is called 'Storyteller', in the study, Sabahattin Ali's stories are within the scope of values education of the Ministry of National Education; Values of respect, love, responsibility, savings, patriotism and helpfulness were examined. Stories, which we can call cultural accumulation, have a great place, impact and importance in teaching values. While the lives of the characters in the stories are conveyed to the reader, the reader gets an idea about someone else's life and in this sense, the reader's perspective expands. In order to raise people who are sensitive to values and have personal and universal values, the use of stories in education and training activities can open horizons and increase sensitivity towards values. In this sense, including values in teaching plans through literary expression through stories is practical for educators and effective and entertaining for students. Processing the values in the flow of the story without being noticed by the reader and student, and then reinforcing them with techniques such as activities, games, drama and role-playing to support the values, increases permanence and effectiveness.
The study was conducted in accordance with the qualitative research design methodology, and the speeches or sentences related to the findings determined through document review were quoted under the headings of relevant values. The frequency table for the values identified in the stories is added at the end of the study. As a result, it has been determined which values in the values education program of the Ministry of National Education are included more in Sabahattin Ali's stories, which values are treated more in the stories, and how the values are conveyed to the reader.