Shelagh Delaney’in A Taste of Honey adlı eserinde 2. Dünya Savaşı Sonrası Britanyası’nda Geleneksel Cinsiyet Kimliklerinin Çöküşü

Author :  

Year-Number: 2025-42
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-16 20:21:15.0
Language : English
Konu : World Languages ​​and Literatures
Number of pages: 251-259
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışma, II. Dünya Savaşı sonrası dönemin Britanya’da nasıl çok yönlü açıdan bir geçiş dönemi olarak, özellikle kamusal alandaki önceki mesleklerden daha ev içi rollere geçen kadınlar için bir dönüm noktası olarak belirlendiğini incelemektedir. Toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsellik açısından toplumsal beklentiler, ulusal bilinci canlandırırken merkez argümanlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu analizin odak noktası, geleneksel olarak atanan annelik ve kadınlık rollerini eleştiren Shelagh Delaney’in 1958 tarihli A Taste of Honey oyunudur. Kitchen Sink drama hareketinin önde gelen isimlerinden Delaney, yoksulluk içinde aile sorunlarıyla boğuşan Helen ve Jo arasındaki anne-kız ilişkisini irdelemektedir. Bu çalışma, anneliğin oyun boyunca içsel bir fedakarlıktan ziyade bir yük olarak nasıl tasvir edildiğini araştırmaktadır. Ayrıca karakterlerin geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini reddetmesini, bunun da duygusal mesafeye ve toplumsal meydan okumaya yol açmasını da araştırmaktadır. Delaney, besleyici annelik içgüdülerine sahip, geleneksel toplumsal cinsiyet normlarına meydan okuyan bir erkek karakter olan Geof’u takdim etmektedir. Bu analizin temel argümanı, Delaney’in A Taste of Honey oyununda feminist eleştiri bağlamında alışılmışın dışında karakterleri aracılığıyla basmakalıp toplumsal cinsiyet rollerini nasıl ortadan kaldırdığını incelemektir.

Keywords

Abstract

This study scrutinizes how post-World War II era in Britain is marked to be as a pivotal period, a transition from multifold aspects, particularly for women who shifted from the previous occupations in the public sphere towards more domestic roles. Social expectations in terms of gender roles and sexuality turn out to be central arguments while reviving the national consciousness. The focus of this analysis is on Shelagh Delaney’s 1958 play A Taste of Honey, which critiques traditionally assigned roles of motherhood and womanhood. Delaney, a prominent figure in the Kitchen Sink drama movement, explores the mother-daughter relationship between Helen and Jo, who grapple with family issues amid poverty. This study investigates how motherhood is portrayed as a burden rather than an inherent sacrifice throughout the play. It also delves into the characters’ rejection of traditional gender roles, leading to emotional distance and societal defiance. Delaney introduces Geof, a male character with nurturing maternal instincts, challenging conventional gender norms. The central argument of this analysis is to examine how Delaney dismantles stereotypical gender roles through her unconventional characters in A Taste of Honey within the context of feminist criticism.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics