Heykel Dersi Kapsamında Sanatta Öz Değerlendirme ve Ortak Değerlendirmeye Örnek Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme Uygulaması

Author :  

Year-Number: 2025-42
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-16 20:32:36.0
Language : Türkçe
Konu : Plastik Sanatlar
Number of pages: 598-611
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Öz: Sanatta değerlendirme konusu önemli bir konudur ve bu nedenle bu konuda her zaman tartışmalar olmaktadır. Aynı zamanda sanatta değerlendirmeyi daha doğru yapmanın başka yolları neler olabilir diye de tartışmalar ve öneriler devam etmektedir. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin çok önemli bir aşamasını; öğrenmelerin istenilen düzeyde başarılıp başarılamadığını belirlemek amacıyla yapılan değerlendirme etkinlikleri oluşturmaktadır. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor düzeylerdeki öğrenmelerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla birçok değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir ve uygulanmaktadır. Özellikle sanat alanında hem teorik öğrenmelerin hem de uygulamalı öğrenmelerin örtüşüyor olması çok önemli bir konudur. Yani, bilişsel düzeydeki teorik öğrenmelerin, uygulamaya dayalı öğrenmelere ne oranda aktarımının yapılabildiğinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusu ayrı bir tartışma konusu olagelmektedir. Sanatta değerlendirme konusunda sıkça kullanılan değerlendirme yöntemlerinden biri, eser seçki dosyası (portfolyo) değerlendirmesi, bir diğeri de çalışma süreçleri (performans) değerlendirmesidir. Genellikle kullanılmakta olan bu iki değerlendirme yöntemlerinden başka, sanatta alternatif değerlendirme yöntemleri adı altında; öz değerlendirme, akran değerlendirmesi, sunum değerlendirmesi, grup değerlendirmesi ve ortak değerlendirme gibi değerlendirme yöntemleri de önerilmektedir. Ancak, bu alternatif değerlendirme yöntemlerinin daha uzun zaman alması ve daha zor olması nedeniyle değerlendiriciler tarafından tercih edilmediğini söylemek yanlış olmaz. Bu yöntemlerden sadece birini değil, iki ya da üç ayrı değerlendirme yöntemini ardışık olarak uygulayarak bu değerlendirme süreçlerinin sonuçlarını karşılaştırarak, sonuçların ne derece örtüştüğünü tespit etmeye yönelik olarak; sanatta farklı değerlendirme uygulamaları bir arada yapılmış, bu çalışmaların sonuçları makale olarak yayımlanmıştır. Bu yazıda da aynı amaçla yapılmış bir karşılaştırmalı değerlendirme uygulaması konu edilmektedir. Hem uygulamalı hem teorik olarak öğretilmesi zorunlu olan heykel dersi kapsamında; öz değerlendirme ve ortak değerlendirme yöntemleri bir arada uygulanmış ve her iki değerlendirmenin sonuçları teker teker açık tartışma yöntemiyle ve oy birliğiyle belirlenmiştir. Öğrencilerin ve öğretmenin değerlendirme süreçlerinde bir arada çalışması öğrencilerin çok yönlü değerlendirmenin nasıl yapılması gerektiği konusunda daha verimli bilgilenmesine sebep olduğu gibi öğrencinin öz güveninin geliştirilmesine de katkı sağladığı bizzat öğrencilerin kendi ifadelerinden anlaşılmıştır.

Keywords

Abstract

Abstract: Evaluation in art is an important topic and has always been a subject of debate. At the same time, discussions and suggestions continue on how to make assessments in art more accurate. Evaluation activities play a critical role in education and teaching, aiming to determine whether learning objectives are successfully achieved. Various evaluation methods have been developed and implemented to assess cognitive, affective, and psychomotor learning. Particularly in the field of art, the integration of theoretical and practical learning is of great significance. The extent to which theoretical knowledge at the cognitive level can be transferred to practical applications remains a topic of discussion.Two commonly used evaluation methods in art are portfolio assessment and performance evaluation. In addition to these widely used methods, alternative evaluation methods such as self-assessment, peer assessment, presentation assessment, group assessment, and collaborative assessment have also been proposed. However, it is fair to say that these alternative methods are less preferred by evaluators due to their time-consuming and challenging nature. Instead of relying on a single method, combining two or three different evaluation approaches sequentially and comparing their outcomes to determine their level of congruence has been explored. Various combined evaluation practices in art have been conducted, and the results have been published as articles. This paper discusses a comparative evaluation application conducted with the same aim. In the context of a sculpture course, which requires both theoretical and practical instruction, self-assessment and collaborative assessment methods were applied together. The results of both evaluations were determined individually using an open discussion method and through unanimous agreement. It has been observed, based on the students' own statements, that working collaboratively with the teacher during the evaluation process not only provided students with a better understanding of how to conduct multidimensional assessments but also contributed to their self-confidence.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics